Síp utca 11.

Zöld hétköznapok, színes hétvégék

Budapest II. kerületének egyik csendes mellékutcájában elhelyezkedő, 770 m2-es, lejtős telek tökéletes panorámát kínál a budai hegyek. A lakóház a terepbe illeszkedő formával, intim belső kerttel és dombvidéki panorámára tájolt, nagy teraszokkal épült. A lakókörnyezet rendezett és csendes, a kerület színvonalának megfelelő házakkal és infrastruktúrával.

  • Az épület
  • Épületszerkezetek
  • Belsőépítészet

A tervezés során a funkcionalitás, a letisztult dinamikus dizájn és az épület és környezetének szerves kapcsolódása került szimbiózisba. A téralakítás vezérelv volt, hogy a ház legalsó, kertkapcsolatos szintjén elhelyezett, kandallós nappali – étkező – konyha és az intimitást jelentő hálószobák minél inkább szeparáltan, külön szinten kapjanak helyet. A szülői háló kiemelt státusza és kényelme szintén fontos szerepet játszott az alaprajzok megálmodásánál, ezért ez a többi hálótól eltérő szinten található és saját belső kertre néz, valamint külön gardrób és fürdő helyiséggel egészül ki.

Az épület anyag- és szín- világában a letisztultság megőrző, egyszerű struktúrák és a szürke, a fehér és pezsgő színek dominálnak. Formavilágában a homlokzatburkolat tetőfedésbe való dinamikus áthajlása és a gerenda keretezés elegáns vonalvezetése kap főszerepet, melyek össze- fogják az épület szintjeit.

A kertépítésben egymás mellett élnek összhangban a természeti értékeket hangsúlyozó örökzöld növények, az apró szemű gránit zúzalék, a hőkezeléssel tartóssá tett fa terasz- burkolat és az épített értékek funkcionalitását hangsúlyozó látszóbeton felületek.
Az épület tágas teraszai remek feltöltődési lehetőségeket nyújtanak az itt lakók és vendégeik számára. Az infinity medence, az üvegfallal ellátott szauna és a panorámás jakuzzi értékes terekkel egészítik ki a házat.

Felhasznált anyagok
Az épület tartószerkezetét 30 cm vastag ragasztóhabbal falazott tégla teherhordó falak, 15 cm vastag monolit vasbeton falak, vasbeton oszlopok és födémek alkotják. A lakás és a garázs közti elválasztó fal 20 cm vastag, hanggátló falazóelemekből készült. A födémeken fekvő vasalt belső aljzatok alá 4 cm lépéshanggátló szigetelés került.
A homlokzati hőszigetelés a legmodernebb grafitos polisztirol lemezekből áll 15 cm vastagságban.
A falazatok összesített hőátbocsátási tényezője (U érték) 0,21.

Nyílászárók
Az épület nyílászáróinak kiválasztásánál a természetesség és az energiatakarékosság volt a legfőbb szempont. A nyílászárók alu- fa tokszerkezetűek 92mm-es tokvastagsággal és 3 rétegű üvegezéssel. Az üvegekre vonatkoztatott hőátbocsátási tényező (Ug) 0,5W/m2K.
A nyílászárók választásánál nem csak az energiatakarékosság volt szempont, hanem a lehető legnagyobb felnyíló, és fix üveg- felületek elérése. A nappaliban egészszint magas emelő-toló ajtókon keresztül lehet kijutni a teraszra, a hálószobákban pedig bukó-nyíló ablak és nagyméretű fix üvegezés teremti meg a kapcsolatot a külvilággal.
A belső nyílászárók tölgyfa furnérosak, burkolatokkal egyező árnyalatú pácolással.

Belső burkolatok
Az épület jegyeiből adódóan az állandó tartózkodású helyiségekben a burkolatok anyaga fa. A padlóburkolatok a legnemesebb, közvetlenül az aljzatbetonra ragasztott tölgyfa svédpadlóból készülnek. A belső lépcsők borítása a padlóval megegyezően tölgyfa.
Falakon és mennyezeten tökéletes minőségű, modern környezetet kölcsönző látszóbeton felületekkel találkozhatunk.
A konyhákban és a vizes helyiségekben ragasztott greslap burkolatok találhatók. A színvilágot a letisztultság jellemzi.

Homlokzatburkolatok
A homlokzat kialakítása a tömeg dinamizmusához alkalmazkodóan változatos anyagpárosításokkal jött létre. A nagy üvegfelületek osztotta falszerkezetek burkolataként megjelennek a látszóbeton valamint egyszerű vakolt felületek is. A legfelső szinten pezsgő hatású kompozit lemez homlokzatburkolat hajlik át tető- burkolattá. Az épülethez csatlakozó terasz fedésen is nagy szerep jut a látszóbetonnak, a tömeget dinamikussá tevő gerendák és falpilonok egyaránt ebből az anyagból készülnek.

Enteriőr
Filozófiánk és épületeink fő jellemzője, hogy teljeskörű megoldásokban gondolkodunk, így nyerik el az általunk készített épületek a tökéletes otthon jellegüket. Ez a belső kialakításban apró részletekig átgondolt és az épülettel és technológiájával teljes mértékben harmonizáló enteriőrökben jelenik meg.

Egyedi belsők
Otthonaink állandó tartozékai a magas minőségű egyedileg tervezett beépített előszoba, gardrób és konyhabútorok. Ezek megalkotásánál a funkcionalitás és a dizájn szimbiózisára törekszünk. Felületképzésben elsősorban festést, illetve furnér borítást alkalmazunk, a háttérben pedig a legjobb minőségű vasalatok gondoskodnak az időtálló, zavartalan működésről. Az egyedi bútorok mellett tölgyfa burkolatú lépcsők és az autentikus fatüzelésű kandallók fokozzák lakásaink otthonosságát.

Épületen kívüli megoldások
Az épületeink részletekig menő kidolgozása nem áll meg az épület külső falainál. A kerti kandeláberektől a kerítésig minden egyedileg tervezett és gyártott, amely még egyedülállóbbá teszi az ingatlanokat.