Épületszerkezetek

Épületszerkezetek – A biztos alapok

Felhasznált anyagok

Az épület tartószerkezetét 15 cm vastag monolit vasbeton falak, vasbeton oszlopok és födémek alkotják.  A födémeken fekvő vasalt belső aljzatok alá 4 cm lépéshang gátló szigetelés került.

A homlokzati hőszigetelés a legmodernebb grafitos polisztirol lemezekből áll 15 cm vastagságban.

A falazatok összesített hőátbocsátási tényezője (U érték) 0,21 W/m2K.

Nyílászárók

Az épület nyílászáróinak kiválasztásánál a természetesség és az energiatakarékosság volt a legfőbb szempont. A nyílászárók fa tokszerkezetűek 92mm-es tokvastagsággal és 3 rétegű üvegezéssel. Az üvegekre vonatkoztatott hőátbocsátási tényező (Ug) 0,5W/m2K.

A nyílászárók választásánál nem csak az energiatakarékosság volt szempont hanem, a lehető legnagyobb felnyíló, és fix üvegfelületek elérése. A nappaliban egészszint magas emelő-toló ajtókon keresztül lehet kijutni a teraszra, a hálószobákban pedig bukó nyíló ablak és nagyméretű fix üvegezés teremti meg a kapcsolatot a külvilággal.

A belső nyílászárók tölgyfa furnérosak, burkolatokkal egyező árnyalatú pácolással.

Burkolatok

Az épület jegyeiből adódóan az állandó tartózkodású helyiségekben a burkolatok anyaga fa. A padlóburkolatok a legnemesebb, közvetlenül az aljzatbetonra ragasztott tölgyfa svédpadlóból készülnek. A belső lépcsők borítása a padlóval megegyezően tölgyfa.

Falakon és mennyezeten tökéletes minőségű, modern környezetet kölcsönző látszóbeton felületekkel találkozhatunk.

A konyhákban és a vizes helyiségekben ragasztott greslap burkolatok találhatók. A színvilágot a letisztultság jellemzi.

Homlokzatburkolatok

A homlokzat kialakítása a tömeg dinamizmusához alkalmazkodóan változatos anyagpárosításokkal jött létre. A nagy üvegfelületek osztotta falszerkezetek burkolataként megjelenik TRESPA fa mintázatú műanyag lemez, alumínium kompozit lemez, valamint egyszerű vakolt felületek is. Az épület homlokzatán is nagy szerep jut a látszóbetonnak, a tömeget dinamikussá tevő íves gerendák és falpilonok egyaránt ebből az anyagból készülnek.

Zöldtető és teraszburkolatok

Az épület zárófödémét, valamint egyes teraszrészeket egyenes rétegrendű intenzív zöldtető borít, amely azon kívül, hogy könyezettudatos és értékes életteret nyújt, számos további pozitív hozadéka is van. Természetes módon tárolja a vizet, megköti a port, és a szerkezet felmelegedését is nagy mértékben megakadályozza.

A külső teraszburkolatok hőkezelt fenyő elemekből állnak, nem látszó rögzítéssel.