Ördögárok utca 49.

Hűvösvölgy szíve, Budapest tüdeje


Budapest II. kerületének egyik csendes mellékutcájában elhelyezkedő, mégis jó infrastrukturával rendelkező 734 m2-es, lejtős telek kiváló panorámát kínál a budai hegyekre. A lakóház a terepbe illeszkedő formával, intim belső kerttel és dombvidéki panorámára tájolt, nagy teraszokkal épült.

A lakókörnyezet rendezett és csendes, a kerület színvonalának megfelelő házakkal és infrastruktúrával.

  • Az épület
  • Épületszerkezetek
  • Belsőépítészet
  • Technológia
  • Épületautomatika

A tervezés során a funkcionalitás, a letisztult dinamikus dizájn és az épület és környezetének szerves kapcsolódása került szimbiózisba. A téralakítás vezérelv volt, hogy a ház legalsó, kertkapcsolatos szintjén elhelyezett, kandallós nappali – étkező – konyha és az intimitást jelentő hálószobák minél inkább szeparáltan, külön szinten kapjanak helyet. A szülői háló kiemelt státusza és kényelme szintén fontos szerepet játszott az alaprajzok megálmodásánál, ezért ez a többi hálótól eltérő szinten található és saját belső kertre néz, valamint külön gardrób és fürdő helyiséggel egészül ki.

Az épület anyag- és szín- világában a letisztultság megőrző, egyszerű struktúrák és a szürke, a fehér és pezsgő színek dominálnak. Formavilágában a homlokzatburkolat tetőfedésbe való dinamikus áthajlása és a gerenda keretezés elegáns vonalvezetése kap főszerepet, melyek össze- fogják az épület szintjeit.

A kertépítésben egymás mellett élnek összhangban a természeti értékeket hangsúlyozó örökzöld növények, az apró szemű gránit zúzalék, a hőkezeléssel tartóssá tett fa terasz- burkolat és az épített értékek funkcionalitását hangsúlyozó látszóbeton felületek.
Az épület tágas teraszai remek feltöltődési lehetőségeket nyújtanak az itt lakók és vendégeik számára. Az infinity medence, az üvegfallal ellátott szauna és a panorámás jakuzzi értékes terekkel egészítik ki a házat.

Felhasznált anyagok
Az épület tartószerkezetét 30 cm vastag ragasztóhabbal falazott tégla teherhordó falak, 15 cm vastag monolit vasbeton falak, vasbeton oszlopok és födémek alkotják. A lakás és a garázs közti elválasztó fal 20 cm vastag, hanggátló falazóelemekből készült. A födémeken fekvő vasalt belső aljzatok alá 4 cm lépéshanggátló szigetelés került.
A homlokzati hőszigetelés a legmodernebb grafitos polisztirol lemezekből áll 15 cm vastagságban.
A falazatok összesített hőátbocsátási tényezője (U érték) 0,21.

Nyílászárók
Az épület nyílászáróinak kiválasztásánál a természetesség és az energiatakarékosság volt a legfőbb szempont. A nyílászárók alu- fa tokszerkezetűek 92mm-es tokvastagsággal és 3 rétegű üvegezéssel. Az üvegekre vonatkoztatott hőátbocsátási tényező (Ug) 0,5W/m2K.
A nyílászárók választásánál nem csak az energiatakarékosság volt szempont, hanem a lehető legnagyobb felnyíló, és fix üveg- felületek elérése. A nappaliban egészszint magas emelő-toló ajtókon keresztül lehet kijutni a teraszra, a hálószobákban pedig bukó-nyíló ablak és nagyméretű fix üvegezés teremti meg a kapcsolatot a külvilággal.
A belső nyílászárók tölgyfa furnérosak, burkolatokkal egyező árnyalatú pácolással.

Belső burkolatok
Az épület jegyeiből adódóan az állandó tartózkodású helyiségekben a burkolatok anyaga fa. A padlóburkolatok a legnemesebb, közvetlenül az aljzatbetonra ragasztott tölgyfa svédpadlóból készülnek. A belső lépcsők borítása a padlóval megegyezően tölgyfa.
Falakon és mennyezeten tökéletes minőségű, modern környezetet kölcsönző látszóbeton felületekkel találkozhatunk.
A konyhákban és a vizes helyiségekben ragasztott greslap burkolatok találhatók. A színvilágot a letisztultság jellemzi.

Homlokzatburkolatok
A homlokzat kialakítása a tömeg dinamizmusához alkalmazkodóan változatos anyagpárosításokkal jött létre. A nagy üvegfelületek osztotta falszerkezetek burkolataként megjelennek a látszóbeton valamint egyszerű vakolt felületek is. A legfelső szinten pezsgő hatású kompozit lemez homlokzatburkolat hajlik át tető- burkolattá. Az épülethez csatlakozó terasz fedésen is nagy szerep jut a látszóbetonnak, a tömeget dinamikussá tevő gerendák és falpilonok egyaránt ebből az anyagból készülnek.

A belső tér kialakításánál a telek adottságainak és a panoráma teljes kihasználására törekedtünk építészetileg és technológiailag. Minden szintről kilátás nyílik a szemközti dombokra, továbbá létrehoztunk egy nagyméretű tetőteraszt, melyen a csodálatos panorámán kívül a masszázs medence és az üveghomlokzatú szauna nyújt élvezetet. A tájolásnál fontos szempont volt, hogy a szobákból és a nappaliból a kitekintés teljesen zavartalan legyen, ezért ezeknek a helyiségeknek nincsenek a szomszéd épületekre, vagy oldalkertre néző ablakaik.

A négy hálószobás otthon kialakításánál szem előtt tartva a generációk intimitását, a szülői hálószobát, saját fürdővel a lakás legalsó szintjén helyeztük el, míg a gyerekszobákat, illetve a hozzájuk tartozó fürdőszobát egy szinttel feljebb alakítottuk ki. A szobák a völgy felé, délnyugati irányba tájoltak, amelynek köszönhetően a nagy üvegfelületeken keresztül egész nap természetes fény ragyogja be a lakást. A szülői szoba és a nappali közvetlen teraszkapcsolattal rendelkeznek, amely a túlnyúló gerendáknak és pergoláknak köszönhetően finom átmenetet alkot kültér és beltér között. A szülői hálószoba terasza egy védetten kialakított japán kert és dísztó fölé nyúlik, melynek megjelenése a keleti zen kertek hangulatát idézi.

Az épület egyik ékköve a panoráma szaunával és masszázs medencével rendelkező tetőterasz. A teraszhoz kapcsolódóan a legfelső szinten is helyet kapott egy konyha, ahol akár egy kinti grillezés, vagy baráti összejövetel minden előkészületét gond nélkül, kényelmesen elvégezhetjük.

A nagy üvegfelületeknek köszönhetően az épület összes völgy oldali helyiségéből csodálatos örökpanoráma nyílik a szemközti Nagy-Hárs-hegyre. A földszinten található nappali- étkező-konyhán keresztül megközelíthető a kert, melyben egy végtelen víztükörrel ellátott infinity medence kap helyet, felejthetetlen élményt nyújtva a benne fürdőzőknek.

A zöld gondolkodás lelke

A levegő mindenhol jelenlévő energia forrása a hőszivattyúnak, így bárhol és bármikor felhasználható. A levegő-víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely a levegőt beszívja, majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve a környezeti hőt lehet hasznosítani. A kinyert hőenergia télen alkalmas az épületek fűtésére és nyáron a folyamatot megfordítva, hűtésére.

A hőszivattyúk legfontosabb paramétere a COP értéke. Az angol “Coefficient Of Performance” kifejezésből eredő rövidítés. Magyar nevén teljesítmény tényező vagy jóságfok. Ez egy mértékegység nélküli szám (hányados), amelyik azt mutatja meg, hogy egységnyi (pl. 1 kWh) befektetett villamos energiamennyiség hatására a hőszivattyú szekunder oldalán mennyi hőenergiát tudunk kivenni.

Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete annál kevesebb hőenergia hasznosítható belőle, ami azt jelenti, hogy azonos belső levegő hőmérséklet eléréséhez több befektetett elektromos áram szükséges. A hőszivattyúk COP értéke a külső hőmérséklettel egyenesen arányos, és alacsonyabb hőmérsékleteken egyre csökken. A házak fűtéséhez használt melegvizet a levegő hőmérsékletcsökkenésével egyre nagyobb elektromos energia segítségével tudja előállítani.

A hőszivattyús fűtési rendszerek sikerének a kulcsa azonban a házban található hőleadó felültek nagysága. Minél alacsonyabb hőmérsékletű fűtővizet kell előállítania egy hőszivattyúnak, annál gazdaságosabban tud működni. Az épületben összesen 2.600 m felületfűtési cső található, mely szavatolja, hogy akár 30 C° fokos előremenő hőmérsékletekkel 22C° szobahőmérsékleteket érjünk el.

A levegő hőszivattyú látszólag lehetetlen dologra képes: egy kilowatt villamos energiából akár négyszer-ötször annyi fűtési (hűtési) energiát képes az épület falán belülre juttatni, mivel a szükséges teljesítménynek a 80 %-át a környezeti levegő hőtartalmát hasznosítva a környezetből nyeri, ahol a hő egész évben korlátlanul rendelkezésre áll. A lakások fűtését és hűtését ellátó Mitsubishi Zubadan hőszivattyúk egyedülállóak a piacon, mert akár -15C°-os hőmérsékletig is 100%-os fűtési teljesítménnyel működnek, és COP értékük 4,90. A hőszivattyúk működési tartományának határa pedig -28C°.

Hőszigetelések Passzív hővédelem
A korszerű gépészeti rendszer akkor tud igazán hatékonyan működni, ha az épület passzív védelme is megfelelő. A homlokzaton elhelyezett nagy vastagságú hőszigetelő lemezek, a vasbeton koporsó födém az átszellőztetett héjazati rendszerrel és a kiváló minőségű nyílászárók és a külső homlokzati árnyékolások garantálják a lakás alacsony fűtési és hűtési energiaigényét. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy ezek a rendszerek minden projektünkön a legmegfelelőbb összhangban garantálják az energiahatékonyságot.
Az alábbi grafikán egy elkészült épületünk hőmérsékleti viselkedése látható egy mértékadó téli napon.
A fűtési rendszert egy adott pillanatban leállítottuk (fűtési előremenő hőmérséklet hirtelen csökkenése), és megvizsgáltuk a helyiség és a fűtési rendszer hőmérsékleteinek alakulását a külső hőmérséklet függvényében:
A görbéken látszik, hogy a ház hőmegtartó képességének köszönhetően a belső tér hőmérséklete minimálisan csökken csak (3 nap alatt 3,5 °C-ot!). A rendszer újbóli üzembeállásakor a fűtési előremenő hőmérséklet szinte azonnal elérte a kért értéket. A helyiség visszafűtése 2 nap alatt történt meg 36 °C-os fűtési előremenő hőmérséklettel.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer
A mai modern nyílászárók tökéletes szigeteléssel rendelkeznek, így benntartják a meleg levegőt és energiát takarítanak meg. Szellőztetés nélkül azonban az épületben lévő levegő hamar elhasználódik, a pára lecsapódhat és elkerülhetetlenné válik a penész kialakulása.

Az épületben használt Mitsubishi Lossnay szellőztető gép a nap 24 órájában szellőzteti a házat egy alacsony energiaigényű ventilátor segítségével. A szellőztetőgép a lakásban elhasználódott levegő hőmérsékletét a hővisszanyerő gépben elhelyezett kereszt-ellenáramú hőcserélőn keresztül kinyerve, annak hőtartalmának 50-90%-át hasznosítva, a külső friss, oxigéndús levegőt felmelegíti. A felmelegített friss levegőt a házban levő hőmérséklettől csupán pár fokkal eltérőre kiegyenlíti és bejuttatja a lakásba. A rendszer működése során úgy lesz a lakásban mindig friss levegő, hogy a téli időszakban a ház nem hűl ki, nyáron nem melegszik fel.
A rendszer részeként a konyhában, és a vizes helyiségekben levegő elszívás történik, a friss levegő pedig az állandó tartózkodású helyiségekbe jut be.

A szellőztető rendszer pollenszűrővel felszerelt, így a házba bejutó friss levegő porpollentartalma minimális.

A rendszer másik előnye, hogy a befújt friss levegő mennyisége nagyobb, mint az elszívott levegőé, így a lakásban egy nagyon csekély túlnyomást eredményez a külső környezethez képest. Ez rövid idejű ajtó és ablak nyitásoknál megakadályozza, hogy a külső por a házba jusson.

Motoros zsalúziák
A nyári időszakban az energiatakarékossághoz elengedhetetlen a lakás védelme a túlmelegedés ellen. A lakás árnyékolásáról elektromos mozgatású külső zsalúziák gondoskodnak, melyek este a belátás elleni védelmet is remekül teljesítik.

Központi porszívó rendszer
Bár a lakásban a porképződés a szellőztető rendszernek köszönhetően igen alacsony, fontos, hogy a rendszeres takarítás is a legmodernebb és leghatékonyabb rendszerekkel történhessen. Az épület központi porszívó rendszer előkészítéssel rendelkezik. A rendszer kialakításánál szintenként egy beszívó fej lett elhelyezve, a konyhában kiegészítve egy szemétlapát adapterrel, illetve a garázsokban egy plusz elszívó fejjel a gépkocsik takarításához.

Világítástechnika
Az épület éjszakai megvilágításáról LED-es spot izzók illetve LED csíkok gondoskodnak. Ezeket egészíthetik ki az egyénileg gyártott kerti lámpák, valamint a fénybeton felületetek.

Az intelligens otthon

A lakások az automatikai rendszerük miatt válnak igazán modern otthonná. A felsorolt technológiai újításokat és mérföldköveket, ez a rendszer varázsolja könnyen és kényelmesen használhatóvá és leginkább személyre szabottá. Az épületautomatikai rendszer a ház lelke, mely megkönnyíti a hétköznapokat, és örömmé varázsolja a hétvégét és az otthon eltöltött időt.

Világítási rendszerek vezérlése
A lakások minden világítása fel- illetve lekapcsolható az automatikának köszönhetően. A közlekedők mozgásérzékelői a fényerőnek megfelelően dimmelik és kapcsolják a világításokat, így a közlekedő helyiségeken áthaladva nem kell bajlódnunk a lámpák fel-le kapcsolgatásával.
A nappalik, étkezők és hálószobák világítása fényerő szabályozható, melyeket vagy a fali kapcsoló, vagy okostelefonunk segítségével állíthatunk be. A nappaliban a hangulatvilágítások színét is megválaszthatjuk az automatika segítségével.

Gépészet vezérlése
Az épületautomatikai rendszernek köszönhetően nincsenek fali termosztátok, nincs többé vesződség a kézi fűtésbeállítással.
A lakásokban minden egyes helyiség hőmérséklete külön szabályozható akár a lakásból, vagy bárhonnan a világból okostelefon, vagy tablet segítségével. A fűtési és használati melegvíz előállítás minden funkciója programozható. Beállíthatjuk, mikor hány fokot szeretnénk az egyes helyiségekben, mikor és

Árnyékolási rendszerek vezérlése
Az automatika segítségével reggel a lakásunk automatikusan felhúzza a külső motoros zsalúziákat, a nap folyamán a külső fények és a hőmérséklet függvényében automatikusan leereszti azokat. Este pedig az esetleges belátás csökkentésére teljesen zárja a lamellákat.

Riasztó rendszer vezérlése
A riasztó rendszert élesíthejük és kikapcsolhatjuk, a kamerák képeit pedig bárhonnan elérhetjük a rendszer segítségével

Jelenlét szimuláció
Távollétünkben a funkció bekapcsolásával a rendszer automatikusan kezeli az árnyékolókat, világítási berendezéseket, ezzel leplezve a ház őrizetlenül hagyását.

Szórakoztató elektronika vezérlése
Az arra alkalmas erősítőket képes kezelni a ház automatikai rendszere, így reggel a fürdőszobába belépve, akár egy hagyományos falikapcsolóval bekapcsolhatjuk a kedvenc rádióadónkat és hallgathatjuk kedvenc zenéinket zuhanyzás közben.

Öntöző rendszer vezérlése
A kerti öntözőrendszer teljes beállítását a házközponti vezérlés menüjén keresztül végezhetjük. Az egyes körök locsolási idejének beállítása, vagy a szezonális eltolások beállítása csak pár kattintás kérdése.

Milyen meleg használati meleg vizet készítsen a lakásunk.
Az automatika segítségével beállíthatjuk milyen fordulaton működjön a szellőztető rendszerünk, hogy előkezelje-e a külső levegő hőmérsékletét, vagy a forró nyári napokon a hűvös éjszakai levegő befújásával segítse az épület hűtését.

Statisztikák, Fogyasztásmérés
A rendszer lehetőséget ad historikus adatok lekérdezésére, mellyel nyomon követhetjük lakásunk energia fogyasztását, a hőmérsékletek alakulását és sok egyéb a ház működésével kapcsolatos technológiai értéket.

Szauna vezérlése
Munkából hazafele megfáradtan, a szaunát már az első piroslámpánál bekapcsolhatjuk. Így mire hazaérkezünk már csak annyi dolgunk van, hogy a szauna olajt a vízbe csepegtessük.